Boeken en films

Hier komen onze aanraders. Makkelijk toegankelijke boeken die jou inspireren in een duurzaam leven. Leen jouw boek, haal het in de bibliotheek, koop het in een lokale winkel (zoals Het Voorwoord in Heist o/d Berg of Standaard boekhandel). Als je online bestelt, koop dan rechtstreeks bij de auteur of via een Belgische winkel. Allemaal kwestie van zo lokaal mogelijk te blijven hé.

Boeken

10 Klimaatacties van Pieter Boussemaere

10 klimaatacties is voor het klimaatactieteam van Begijnendijk de grootste inspiratiebron. Pieter Boussemaere geeft een duidelijk beeld van de huidige situatie en geeft weer wat we zelf kunnen doen om het klimaat te verbeteren. Alles is erg wetenschappelijk onderbouwd.

 Zinzoekers

In Zinzoekers gaat Rudy Vandamme, psycholoog en coach, op zoek naar de diepere duiding van burnout en frustratie bij idealistische professionals. Koop het boek rechtstreeks aan. Goedkoper dan via internetwinkels – en veel eerlijker tegenover de schrijver.

Het is allemaal de schuld van de Chinezen!

Van ‘We kunnen er toch niets meer aan doen’ en ‘Wij zijn te klein om het verschil te maken’ tot ‘Het klimaat is altíjd veranderd!’ en ‘We gaan toch niet terug naar de middeleeuwen?’. Wie al eens in een discussie over het klimaat verzeilt, voelt de dooddoeners vaak al van kilometers afkomen. Origineel zijn ze zelden. Eigenlijk komen ze altijd op hetzelfde neer: maak je niet al te veel zorgen, doe zo weinig mogelijk of laat anderen het probleem oplossen. Ze zaaien vooral onmacht, twijfel en verwarring. Want ook al rammelen de redeneringen vaak even luid als ze gedeclameerd worden, ze gaan er vaak beter in dan de vervelende feiten. En overtuig maar eens de nonkel die beweert dat zijn planten net ‘heel content’ zijn met meer CO2 en dat niet het klimaat maar de overbevolking het probleem is. In dit even speelse als ernstige boek gaat Tine Hens, door haar lezingen goed bekend met een terugkerend type interventies uit de zaal, de uitdaging aan. Vertrekkend van tien dooddoeners klopt ze aan bij allerhande klimaatwetenschappers. Een zelfhulpboek bij klimaatverwarring.

Het klimaat zijn wij – De wereld redden begint bij het ontbijt

Met zijn bestseller Dieren eten veroorzaakte Jonathan Safran Foer een sensatie: veel van zijn lezers werden vegetariër, of werden zich op z’n minst bewust van hun eetgedrag, Nu pakt hij het grootste thema van deze tijd aan: klimaatverandering.

Om dit onderwerp concreter en daardoor urgenter te maken, herinnert Foer ons aan de kracht van gezamenlijke actie en geeft hij voorbeelden van succesverhalen uit het verleden als stimulans. Op deze manier – die van elk individu slechts een kleine inspanning vergt maar bij collectieve actie uiterst effectief is – kunnen we een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering aanpakken: de bio-industrie.

Op zijn geheel eigen en verassende wijze spoort Foer de lezer aan om na te denken over hoe volgende generaties ons handelen op dit cruciale moment zullen beoordelen. Wij kúnnen de wereld nog redden, te beginnen bij het ontbijt.

Wij zijn het klimaat

Ze begonnen met twee. Aan de keukentafel deelden Anuna De Wever en Kyra Gantois hun zorgen over het klimaat met elkaar en besloten: het is genoeg geweest. Op 10 januari organiseerden de Belgische scholieren een staking tegen het huidige klimaatbeleid op een door de politie aangewezen plein. Het bleek te krap voor de 3000 leerlingen die kwamen opdagen. Een week later waren ze met 12.500, de week daarna met 35.000.

De helft van de opbrengst van Wij zijn het klimaat gaat naar Youth for Climate.

DE WARMTEPOMP: VALKUILEN & ALTERNATIEVEN

De warmtepomp is aan een charmeoffensief bezig. Moeten we ons nu massaal bekeren tot deze technologie? Dit onderwerp moet met de nodige omzichtigheid benaderd worden want de overgrote meerderheid van de woningen zijn helemaal niet geschikt om deze technologie te integreren. ‘Geen toekomst zonder warmtepompen?’ Misschien, maar het is echter nog wachten op een soliede invulling van de vele randvoorwaarden. Interessant boekje waar je hier meer over kan lezen.

Films

Demain

Demain is een zeer inspirerende film die erg veel inspiratie brengt door groepen van over de hele wereld te laten zien die op hun manier bezig zijn met het creëren van een duurzamen wereld. De film gaat over diverse onderwerpen zoals energie, geld en voeding. Het is een Franstalige film met heel wat Engelstalige interviews. Nederlandse ondertiteling bestaat.