Wereldwinkel Begijnendijk

In 1971 werd Oxfam-Wereldwinkels opgericht, een democratische vrijwilligersbeweging die door haar strijd voor een rechtvaardige wereldhandel opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven. Enkele jaren later, in 1976, vonden enkele daadkrachtige Begijnendijkenaren dat het tijd werd om ook in onze gemeente die strijd zichtbaar te maken. Vanuit jeugdhuis Fideel werd de Wereldwinkel van Begijnendijk opgericht. Al snel verhuisde de winkel naar het voormalige café van ‘Berre Kruk’. Later verhuisden we naar de oude cinemazaal naast ‘den Unic’ (nu Carrefour) en de laatste jaren vind je ons in de Kerkstraat, naast de parking van de parochiezaal. Met dus al 44 jaar op de teller is de Wereldwinkel van Begijnendijk een vaste waarde geworden in onze gemeente.

Duurzaamheid bij Oxfam-Wereldwinkels

Oxfam-Wereldwinkels wil een organisatie zijn met een brede positieve maatschappelijke impact hier en in het Zuiden, gedragen door milieubewuste en sociaal betrokken medewerkers en vrijwilligers. 

Op het vlak van milieu verbindt Oxfam-Wereldwinkels zich tot het naleven van milieuwetgeving en andere milieudoelstellingen die zij onderschrijft en werkt aan een continue verbetering van de milieuprestaties. Respect voor het milieu maakt deel uit van al onze activiteiten en wordt bij elke beslissing in overweging genomen. Hiertoe wordt minstens aan de vigerende wetgeving, of eigen strengere standaarden voldaan. De doelstelling is alle mogelijke nadelige impact op milieu en gezondheid te verminderen. Oxfam-Wereldwinkels wil rationeel energiegebruik, afvalreductie, emissiereductie, spaarzaam waterverbruik, verantwoorde landbouw en bewust omgaan met grondstoffen stimuleren en bijdragen tot een duurzaam milieugedrag.

Op sociaal vlak blijft Oxfam-Wereldwinkels als fairtradepionier werken aan een rechtvaardig handelssysteem. Ze werken samen met anderen op een respectvolle en solidaire manier en komen op voor ieders recht op een menswaardig bestaan, zowel in het Zuiden als dichter bij huis, maar in de eerste plaats voor politiek en economisch gemarginaliseerde groepen. Ze streven gelijkwaardigheid en respect voor fundamentele mensenrechten na in al hun relaties met collega’s, buren, klanten, leveranciers, vrijwilligers en partners.

De Wereldwinkel in Begijnendijk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de loop der jaren droegen heel wat inwoners van onze gemeente – en van enkele buurgemeenten, die geen eigen Wereldwinkel hebben – hun steentje bij om van Wereldwinkel Begijnendijk een succes te maken. 

Een brede vrijwilligersbasis is nodig, want het gaat hier om meer dan alleen maar achter de toonbank staan. Heel wat verschillende talenten worden aangeboord om alles in goede banen te leiden. We hebben nood aan cijferknobbels om de boekhouding op orde te houden, computerwizards om het kassaprogramma, de website en de webshop te onderhouden, schrijftalenten om de communicatie te verzorgen, creatieve geesten om leuke acties te bedenken of de etalage aan te kleden, winkelverantwoordelijken om het overzicht op de stock te houden en nieuwe bestellingen te plaatsen, mensen die rad van tong zijn om het verhaal van Oxfam-Wereldwinkels naar buiten te brengen, netwerkers om contacten met de gemeente en plaatselijke organisaties te onderhouden, koeriers om bestellingen via de webshop rond te brengen, … En nog zoveel meer! Al 44 jaar vinden we al dit talent in onze eigen, kleine gemeente en omstreken. 

En we blijven verder doen! Want helaas is de strijd voor eerlijke handel nog altijd nodig. Miljoenen mensen die ons voedsel produceren leven nog steeds in armoede en werken in onaanvaardbare omstandigheden, ondanks de miljardenwinsten in de voedingsindustrie. Eerlijke handel mag geen ‘optie’ zijn. Oxfam-Wereldwinkels bouwt aan een structureel eerlijke wereldhandel, niet enkel via de verkoop van producten, maar ook via lobbywerk, acties, vormingen, …

Door onze producten te kopen of je in te zetten als vrijwilliger ondersteun je producenten overal in de wereld. Maar je doet méér dan dat:

  • Je uit je stem voor een fundamenteel ander handelsmodel.
  • Je kiest voor ethische kwaliteit en een organisatie die de lat steeds hoger legt.

Krijg je na het lezen van dit alles zin om zelf de handen mee uit de mouwen te steken? Heb je een hart voor eerlijke handel en droom je van een betere wereld? Dan ben je de geknipte persoon om het team van Wereldwinkel Begijnendijk te versterken. Je kan mee de winkel bemannen, acties uitdenken, klassen ontvangen in de winkel, de etalage inrichten, de communicatie verzorgen, de voorraad beheren of de boekhouding bijhouden. Er zit zeker wel een gepaste taak bij voor jou. Lijkt het je wel wat en wens je meer informatie? Breng dan zeker een bezoekje aan de winkel. Deze is geopend op donderdag van 9.00 tot 12.00 u en zaterdag van 9.00 tot 12.30 u. Je kan de medewerkers ook bereiken via begijnendijk@oww.be.

Ontdek ook onze webshop: https://shop.oxfamwereldwinkels.be/begijnendijk/. Bestel je favoriete producten online en haal ze af in de winkel of laat ze aan huis leveren.