Lets Begijnendijk

Wist je dat Begijnendijk één van de meest actieve Letsgroepen van Vlaanderen huist?

LETS wat?

Vrij vertalen we dit wel eens als “lokaal uitwisselingssysteem”. Het ruilsysteem in deze vorm ontstond in een plaats in Canada waar op korte termijn de werkverschaffing en dus rechtstreeks de inkomsten van mensen wegtrok. Uit noodzaak gingen zij weer ruilen, maar dan wel op een eigentijdse manier. Nadien heeft het idee zich snel verspreid over de hele wereld.

We helpen elkaar met kleine zaken – dikwijls typisch voor deze landelijke omgeving. Iemand helpt bij een feestje met het opdienen of zoekt hulp voor het stapelen van hout in de tuin. Een fiets herstellen, hulp bij de wiskunde les, een snelle babysit. Iemand naar de luchthaven brengen tijdens de treinstaking. Een stuk ijzer van een poort lassen – of een wasmachine herstellen. Je noemt het maar op – er is bijna altijd iemand in de omgeving die meteen kan komen voor het ontstoppen van de afloop of om tijdens jouw verlof voor de planten en de kippen te zorgen.

We hebben zelf een Lets weggeefwinkel waar voornamelijk kleding – in erg goede staat – te ‘Lets’ is. 

Letswinkel Toot
De Letswinkel van Vrouw Holle – in Rotselaar.

Bij Vrouw Holle, zo heet de Lets groep van Begijnendijk/Aarschot, zijn zo’n 120 gezinnen aangesloten. We betalen elkaar in pluimpjes – een soort tijdsmunt. Dertig pluimen zijn een uur. Dat staat los van gewoon geld. Er kan ook niemand rijk of arm mee worden. Er is namelijk een minimum en maximum rekeningstand. Dit om te voorkomen dat je alleen geeft of alleen neemt.

Wil je meer weten – surf dan naar hun website.