Voedselteams Begijnendijk – oproep

Voedselteams: lekker eten van dichtbij!

Voedselteams biedt een eenvoudig en duurzaam alternatief voor de supermarkt. Eenvoudig en zonder besmettingsrisico lekkere, lokale producten online bestellen?

De lockdown en de maatregelen om besmetting te voorkomen zorgen ervoor dat we onze manier van leven en ook onze manier van consumeren grondig in vraag moeten stellen. Voedsel kopen via de supermarkt is gaat – dank zij de inspanningen van de supermarkten – veilig, maar verloopt minder vlot.

Er ontstaat en bestaan heel wat alternatieven. Vele horecazaken zorgen intussen voor afhaalmaaltijden. Online shoppen, zelfs voor voedsel, wordt plots het nieuwe normaal. Wist je echter dat ook je dagdagelijkse voedselaankopen mogelijk zijn via een online systeem en een contactloze afhaling? En dat dat zelfs kan bij een organisatie die een garantie geeft op een duurzame en gezonde productie van je voedsel?

Een voedselteam is een groep mensen uit dezelfde buurt die gezamenlijk en rechtstreeks basisvoedsel aankopen bij lokale (bio of natuur-)boeren en hun producten wekelijks afhalen  in een gemeenschappelijk depot. Een voedselteam is dus een soort aankoopcollectief en een concreet alternatief voor wie huivert van de huidige grootschalige voedselproductie.

Voedselteams vzw werd 24 jaar geleden opgericht om de korte keten in Vlaanderen te promoten. Voedselkilometers worden zo tot een minimum herleid en tegelijk wordt lokale, kleinschalige en duurzame voedselproductie gestimuleerd.

Het ijveren naar duurzame landbouw staat voorop, maar ook de teams als sociaal gebeuren zijn een belangrijk aspect van de werking. Een lokaal voedselteam biedt een kader waarbinnen mensen sociale netwerken kunnen opstarten en samen duurzaam en eerlijk voedsel aan interessante prijzen krijgen aangeboden. Ook het contact tussen boeren en consumenten wordt bevorderd. Leden van Voedselteams gaan regelmatig op bezoek bij hun boer en krijgen dan de kans om met eigen ogen te zien waar hun voedsel vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt.

Hoe werkt het?

Bij Voedselteams bestel je online en haal je je bestelling wekelijks af in een depot in je buurt. In heel Vlaanderen bestaan er momenteel zo’n 125 teams van mensen die ervoor kiezen bewust voedsel te kopen en (weer) te weten wat ze eten. Vzw Voedselteams is de overkoepelende organisatie die alle plaatselijke teams begeleidt en  voorziet van infrastructuur. 

Het aanbod varieert van team tot team en wordt volledig bepaald door de lokale producenten, die gescreend worden op allerhande kwaliteitscriteria. Basisproducten zoals zuivel, fruit, groenten, vlees, olie, …, maar vaak ook verwerkte producten zoals vegetarische spread en pizza, vormen deel van het aanbod –  allemaal van lokale producenten en van gegarandeerde goede kwaliteit. Lekker eten van dichtbij dus!

Ook proberen?

Heb je een zwak voor gezonde voeding? Weet je graag waar je voedsel vandaan komt? Kies je voor duurzame landbouw en milieubewuste boeren? Wil je geen extra kilometers tussen je bord en je voedsel? Dan is dit zeker iets voor jou! 

Probeer het uit en plaats een proefbestelling bij een voedselteam in je buurt. De regio Gent-Eeklo telt zo’n 35 voedselteams. Vind het team bij jou in de buurt via www.voedselteams.be