Wat na Corona?

6 economische voorstellen voor een betere wereld na corona
kunnen we hierna de welvaart beter verdelen?

Hoe zouden we dat, als we het allemaal opnieuw konden doen, anders aanpakken?

  1. Stop belastingontwijking
  2. Laat de rijken meer betalen, de armen minder
  3. Maak de nieuwe economie circulair
  4. Koppel oplossingen voor ongelijkheid en de klimaatcrisis aan elkaar
  5. Voer ‘m in: het basisinkomen
  6. Laat je bullshitbaan achterwege

1. Stop belastingontwijking: 

Het is misschien wel een van de grootste problemen van deze tijd: belastingontwijking.

En dat wringt, zo merkte ook schrijver Anand Giridharadas op in ‘Kijken naar de rijken’.

Bedrijven maken gebruik van onze waardevolle infrastructuur, maar betalen daar maar weinig aan mee. De verdiensten zijn vooral voor het management en de aandeelhouders. En als het fout gaat, zoals nu, dan zijn de verliezen voor de belastingbetaler.

Schrijver Anand Giridharadas legt uit hoe Nederland andere landen pijn doet door belastingontwijking te faciliteren.

Dat kan anders. Willen we de welvaart beter verdelen over onze samenleving, dan zullen we eerst dit lek moeten dichten. En dat is makkelijker dan we denken, zo zegt de Franse belastingexpert Gabriel Zucman in onze special ‘Let’s talk about taxes’.

Het enige dat we nodig hebben, is voldoende politieke wil. Leiders die uitdragen dat het niet oké is, om grote winsten te verplaatsen. Ambtenaren die genoeg middelen hebben om achter de grootste boeven aan te gaan.

Die politieke instelling is overigens al aan het omslaan. Sinds een aantal jaar zijn grote bedrijven verplicht om per land te melden hoeveel winst ze maken en hoeveel belasting ze daarover betalen. Zo moet Apple aan de Amerikaanse belastingdienst melden hoeveel ze in elk land verdienen. Cosmeticabedrijf L’Oreal meldt zich bij Frankrijk, Fiat bij Italië, enzovoort. Bovendien wisselen belastingdiensten sinds 2018 deze informatie met elkaar uit.

bekijk ook: ‘Kijken naar de rijken’

Elk land kan kan dus zien hoeveel belasting een bedrijf zou moeten betalen in zijn eigen land. Er is niets dat landen tegenhoudt, zegt Zucman, om het juiste bedrag eindelijk eens te gaan innen.

Sterker nog: daar valt geld mee te verdienen. Zucman legt hier in de video uit hoe landen zelfstandig maatregelen kunnen nemen, om zo uiteindelijk tot een Europese samenwerking te komen.

2. Laat de rijken meer betalen, de armen minder

Zodra bedrijven hun winsten niet meer naar andere landen kunnen verplaatsen, wordt het een stuk lastiger voor de rijken om – via die bedrijven – belasting te ontwijken. En dan is het tijd voor een vermogensbelasting. 

Die is nodig, zegt belastingexpert Gabriel Zucman, omdat de allerrijksten vaak maar weinig inkomstenbelasting betalen. Die laten hun rijkdom namelijk vaak gewoon in hun bedrijven en andere bezittingen zitten, in plaats van ze om te zetten in geld.

Bovendien maakt een vermogensbelasting het belastingstelsel progressiever. Nu betaalt de armste helft van de Nederlanders relatief veel, omdat zij meer last hebben van bijvoorbeeld de BTW-belasting of verzekeringspremies.

Met een goede vermogensbelasting betalen ook de rijken hun eerlijke deel aan de samenleving, en kunnen andere belastingen misschien zelfs wel omlaag.

Belastingexpert Gabriel Zucman legt uit hoe we rijken eerlijker kunnen laten bijdragen. (Zie 6 economische voorstellen voor een betere wereld na corona – VPRO Tegenlicht – VPRO)