Coronavirus – een schone lei voor een nieuw begin

Dit artikel is een vertaling uit het engels van een interview op 9 maart met Li Edelkoort. In volle crisis lijkt dit al een eeuw geleden. Maar toch brandend actueel.

De vertaling is deels met Google Translate gedaan. Ik heb geprobeerd onjuistheden er uit te halen.

Jakob

Coronavirus offers “a blank page for a new beginning” says Li Edelkoort

Marcus Fairs | 9 March 2020 

De coronavirusepidemie zal leiden tot “een wereldwijde recessie van een omvang die nog nooit eerder is ervaren”, maar zal uiteindelijk de mensheid in staat stellen haar waarden te resetten, volgens trendvoorspeller Li Edelkoort.

Edelkoort vertelde Dezeen dat het virus een ‘quarantaine van consumptie’ veroorzaakt en een diepgaande culturele en economische impact zal hebben.

Mensen zullen moeten wennen aan het leven met minder bezittingen en minder reizen, zei ze, omdat het virus wereldwijde toeleveringsketens en transportnetwerken verstoort.

“Een quarantaine van consumptie”

“Het lijkt erop dat we massaal een quarantaine van consumptie binnengaan, waar we zullen leren hoe we gelukkig kunnen zijn met een simpele jurk, oude voorwerpen die we bezitten herontdekken of een vergeten boek lezen” zei ze.

Het virus laat echter ook zien hoe economische verstoring milieuvoordelen kan opleveren, betoogde ze.

“De recente foto’s van de lucht boven China lieten zien hoe twee maanden zonder productie de lucht opruimden en mensen weer konden ademen”, zei ze, verwijzend naar het feit dat de koolstofemissies en vervuiling door de Chinese industrie zijn afgenomen sinds het virus voor het eerst het land trof. .

“Dit betekent dat het virus zal laten zien hoe vertragen en stilleggen een betere omgeving kan opleveren die zeker op grote schaal zichtbaar zal zijn.”

“Ik hoop op een beter systeem”

“En dit is waar ik hoop op: een ander en beter systeem dat zal worden ingevoerd met meer respect voor menselijke arbeid en omstandigheden.”

Edelkoort, die prognosebureau Edelkoort Inc in New York leidt, schreef Dezeen via e-mail vanuit Zuid-Afrika, waar ze zich in ‘zelfopgelegde auto-quarantaine’ bevindt, na haar lezing op de Design Indaba-conferentie vorige maand in Kaapstad.

Haar opmerkingen kwamen toen de Italiaanse premier een decreet ondertekende dat een groot deel van Noord-Italië, waaronder Milaan en Venetië, afsloot, waardoor de mode- en designindustrieën in gevaar kwamen.

De uitbraak in Noord-Italië heeft al geleid tot uitstel van de Salone del Mobile in Milaan en de Architectuurbiënnale van Venetië, evenals de vastgoedbeurs MIPIM in Frankrijk en Light + Building in Duitsland, naast vele andere evenementen.

“We moeten stoppen met het organiseren van evenementen.”

Edelkoort zei dat andere organisatoren van evenementen het voorbeeld zouden moeten volgen. “Iedereen die de komende maanden nog openbare evenementen plant, kan net zo goed stoppen met het organiseren vanaf vandaag en innovatieve manieren vinden om de informatie anders te communiceren en door te geven,” zei ze.

‘Helaas is er bij deze ramp geen onmiddellijke genezing’, voegde ze eraan toe. “We zullen het residu moeten oppikken en alles opnieuw moeten uitvinden zodra het virus onder controle is.”

Edelkoort, geboren in 1950 in Nederland, wordt beschouwd als een van ‘s werelds meest invloedrijke trendvoorspellers en adviseert modebedrijven en consumentenmerken over de hele wereld. In 2003 noemde Time Magazine haar een van de 25 meest invloedrijke mensen in de mode. Van 1998 tot 2008 was ze directeur van Design Academy Eindhoven.

In 2015 verklaarde ze ‘het einde van de mode zoals we die kennen’ en zei dat de industrie ‘een belachelijke en zielige parodie is geworden op wat het is geweest’.

Hier is een transcriptie van het interview met Edelkoort:

Marcus Fairs: Wat denk je dat de impact van coronavirus zal zijn?

Li Edelkoort: De impact van het coronavirus zal gelaagd en complex zijn, gaande van ongeloof en sociale geruststelling tot de progressieve perceptie van de impact op ons leven tot een griezelig begrip van wat de scenario’s zouden kunnen zijn, tot het uiteindelijk realiseren van oplossingen in de samenleving, zelfstandige kantoren, ateliers en retraites.

Het is moeilijk om de wiskunde hierachter te begrijpen omdat de cijfers zo snel springen in korte tijd, vandaar het voortdurende ongeloof. Voorlopig hebben alleen China, Korea en Italië de maatregelen ingevoerd die andere landen moeten volgen.

Iedereen die de komende maanden nog openbare evenementen plant, kan net zo goed stoppen met het organiseren ervan vandaag en innovatieve manieren vinden om te communiceren en de informatie anders door te geven. Dit kan heel triest nieuws zijn voor alle toekomstige afgestudeerden die mogelijk hun pet in de lucht moeten gooien naar hun eigen plafonds.

Marcus Fairs: U vertelde het tijdschrift Quartz: “Ik denk dat we het virus zeer dankbaar moeten zijn, omdat dit de reden kan zijn waarom we als soort overleven.” Sta je daar bij en wat bedoel je?

Li Edelkoort: Het Quartz-artikel is afkomstig uit een kort interview tussen pauzes op de Design Indaba-conferentie en het virus was niet het belangrijkste onderwerp, maar ik blijf bij wat ik zei.

Als een belangrijk doelwit voor dit virus ben ik me vanwege mijn ouderdom en geschiedenis van aandoeningen van de luchtwegen bewust van de onmiddellijke gevaren en bedreigingen die dit vertegenwoordigt voor mensen over de hele wereld. En ik ben erg verdrietig voor de families van de mensen die hun leven al aan deze nieuwe ziekte hebben gegeven. Hopelijk stierven ze niet tevergeefs, aangezien de wereld ernaar zal streven de menselijke waardigheid en overleving te doen herleven.

De impact van de uitbraak zal ons dwingen het tempo te vertragen, weigeren vliegtuigen te nemen, vanuit huis te werken, alleen te zijn met goede vrienden of familie, en leren om zelfvoorzienend en bewust te worden. Plots zien de modeshows er bizar en misplaatst uit, de reisadvertenties die onze computerruimte binnenkomen lijken invasief en belachelijk, de gedachte aan toekomstige projecten is vaag en niet overtuigend: zal het er toe doen? Elke nieuwe dag stellen we vraagtekens bij elk systeem dat we sinds de geboorte kennen en zijn we verplicht om na te denken over hun mogelijke ondergang.

We weten al jaren dat we, om als soort te overleven en de planeet draaiende te houden, draconische veranderingen moeten aanbrengen in de manier waarop we leven, reizen, consumeren en entertainen. We kunnen op geen enkele manier doorgaan met het produceren van zoveel goederen en de vele keuzes die we gewend zijn geraakt. De slopende hoeveelheid informatie over helemaal niets heeft onze cultuur verdoofd. Onder jongere generaties groeit het besef dat eigendom en het oppotten van kleding en auto’s niet eens meer aantrekkelijk is.

Maar op de een of andere manier is de menselijke psyche resistent en wil ze testen of de dingen vanzelf verdwijnen, terwijl we wachten en onze tijd afwachten terwijl we gewoon zaken doen. Daarom neemt de plotselinge stop van dit alles door het virus de besluitvorming uit onze handen en zal het de zaken in het begin gewoon vertragen naar een ander, angstaanjagend tempo. We zijn niet meer gewend om dingen te doen zonder te haasten, op antwoorden te wachten, naar oplossingen te zoeken of te produceren in onze achtertuinen. Improvisatievaardigheden en creativiteit worden de grootste troeven.

Niet veel mensen begrijpen wat er momenteel met onze wereld en economie gebeurt. Vaak wordt in bedrijven tot 90 procent van alle goederen in China gemaakt van olie-afgeleide stoffen zoals plastic en polyester. We zullen binnenkort planken zien die leeg zijn van schoenen, telefoons, kleding en zelfs tandpasta. We zullen een tekort aan medische voorraden hebben en een einde maken aan de eindeloze productie van lelijke souvenirs en nutteloze goody bags.

We weten al dat de ontwerpprocessen voor herfst / winterproducten niet verlopen zoals ze zouden moeten zijn. Skype en DHL helpen, maar er zullen veel middelmatige goederen onze kant op komen, vertrouwend op eerdere succesformules. Tenminste, als mensen eigenlijk nog steeds de wens zullen hebben om iets als een kasjmiersjaal of een huisobject te kopen.

De eindeloze Chinese export van synthetische sari’s naar India en plastic huishoudelijke voorwerpen naar Afrika, die de lokale economieën daar ernstig hebben verstoord en door de jaren heen veel werkloosheid (en vervuiling) hebben veroorzaakt, kunnen ook tot stilstand komen, wat mogelijk nieuwe kansen biedt om lokaal te maken .

We zullen een blanco pagina hebben voor een nieuw begin, omdat veel bedrijven en geld zullen worden weggevaagd tijdens het vertragen. Omleiden en opnieuw opstarten vereist veel inzicht en durf om een ​​nieuwe economie op te bouwen met andere waarden en manieren om productie, transport, distributie en detailhandel aan te pakken.

Marcus Fairs: Welke impact heeft het virus al op de design- en modebranche?

Li Edelkoort: De werkelijke kosten van de sluiting in Italië en Japan, maar ook in Korea en China, zullen leiden tot een wereldwijde recessie van een omvang die nog niet eerder is ervaren. Dit is geen financiële crisis, maar een ontwrichtingscrisis. Mensen stoppen met bewegen, stoppen met uitgaan, stoppen met uitgeven, stoppen met op vakantie gaan, stoppen met naar culturele evenementen gaan, zelfs naar de kerk!

Het uitstel van de Salone del Mobile, de Architectuurbiënnale van Venetië, van de Hadj, van pauselijke gebeden, mogelijk van de Olympische Spelen en nog veel meer, zijn allemaal op zichzelf staande economische rampen; hun accumulatie zal het circuleren van geld stoppen. Alle sectoren zullen door elkaar worden geschud, vooral luxemerken, luchtvaartmaatschappijen, horeca, elektronica en geïmporteerd voedsel.

Helaas is er bij deze ramp geen onmiddellijke genezing. We zullen het residu moeten oppikken en alles opnieuw moeten uitvinden zodra het virus onder controle is. En dit is waar ik op hoop: een ander en beter systeem, dat met meer respect voor menselijke arbeid en omstandigheden wordt ingevoerd. Uiteindelijk zullen we gedwongen worden te doen wat we in de eerste plaats al hadden moeten doen.

Marcus Fairs: Wat denkt u dat er de komende maanden zal gebeuren?

Li Edelkoort: Voorlopig zien we de verdere sluiting van de samenleving, land per land. Het warmere zuidelijk halfrond lijkt beter geconditioneerd, maar dat weten we nog niet zeker. We zullen moeten leven met minder newsfeeds, minder nieuwe merchandise, minder nieuwsbrieven en pop-ups. We zullen al onze gewoontes moeten stoppen als stoppen met drugs gebruiken.

Het lijkt erop dat we massaal een quarantaine van consumptie binnengaan, waar we zullen leren hoe we gelukkig kunnen zijn met een eenvoudige jurk, oude zaken die we bezitten herontdekken en een vergeten boek lezen. De impact van het virus zal cultureel en cruciaal zijn voor het bouwen van een alternatieve en totaal andere wereld.

Marcus-beurzen: wat zijn volgens u de langetermijngevolgen voor de samenleving en het milieu?

Li Edelkoort: De recente foto’s van de lucht boven China lieten zien hoe twee maanden zonder productie de lucht opruimden en mensen weer konden ademen. Dit betekent dat het virus zal laten zien hoe vertragen en uitschakelen een betere omgeving kan opleveren die zeker op grote schaal zichtbaar zal zijn. Als we lucht- en bootreizen, vakantiereizen, zakenreizen en transport meenemen, zou de opruiming aanzienlijk moeten zijn.

Daarom, als we verstandig zijn – wat we helaas nu weten dat we dat niet zijn – zullen we opnieuw beginnen met nieuwe regels en voorschriften, waardoor landen terug kunnen keren naar hun knowhow en specifieke kwaliteiten, de huisnijverheidsindustrie introduceren die zou bloeien en zou uitgroeien tot een Arts-and-Crafts eeuw, waar handenarbeid boven alles wordt gekoesterd.

Een gereguleerde stillegging van productie-installaties voor twee maanden per jaar zou deel kunnen uitmaken van dit concept, evenals collectieve creatieve studio’s die ideeën voor verschillende merken tegelijk zouden produceren, wat een schaalvoordeel zou opleveren met een veel kleinere ecologische voetafdruk.

Lokale industrieën en activiteiten zouden in een stroomversnelling komen en op mensen gebaseerde initiatieven zullen het overnemen met ruilsystemen en open tafels, boerenmarkten en straatevenementen, dans- en zangwedstrijden en een zeer dominante DIY (Do It Yourself)-esthetiek. Mijn toekomstige voorspelling voor het tijdperk van de amateur lijkt veel sneller te komen dan ik had verwacht.

Foto is door Koen Hauser.@

Marcus Fairs: What do you think the impact of coronavirus will be?

Li Edelkoort: The impact of the coronavirus will be layered and complex, going from disbelief and social reassurance to the progressive perception of the impact on our lives to an eerie apprehension of what the scenarios might be, to the realisation of eventual solutions by self-separation in society and self-contained offices, ateliers and retreats.

It is hard to understand the math with the numbers jumping so quickly in short periods of time, hence the continuous disbelief. For now only China, Korea and Italy have introduced the measures other countries will have to follow.

Anyone still planning public events in the coming months might as well stop organising today and find innovative ways to communicate and relay the information differently. This may be very sad news for all the graduates-to-be who might have to throw their caps into the air towards their own ceilings.

Marcus Fairs: You told Quartz magazine: “I think we should be very grateful for the virus because it might be the reason we survive as a species.” Do you stand by that and what do you mean?

Li Edelkoort: The Quartz article was taken from a short interview between breaks at the Design Indaba conference and the virus wasn’t the main subject matter, but I do stand by what I said.

As a prime target for this virus, because of my old age and history of respiratory illnesses, I am aware of the immediate dangers and threats this represents for people all over the world. And I am very sad for the families of the people that already gave their lives to this new illness. Hopefully, they did not die in vain as the world will strive to resurrect human dignity and survival.

The impact of the outbreak will force us into slowing down the pace, refusing to take planes, working from our homes, entertaining only amongst close friends or family, learning to become self-sufficient and mindful. Suddenly the fashion shows look bizarre and out of place, the travel ads that enter our computer space seem invasive and ridiculous, the thought of future projects is vague and inconclusive: will it even matter? Every new day we question each system we have known since birth, and are obliged to consider their possible demise.

For several years we have understood that in order to survive as a species and to keep the planet going we need to make draconian changes to the way we live, travel, consume and entertain. There is no way we can continue to produce as many goods and the many choices we have grown accustomed to. The debilitating mass of information about nothing at all has numbed our culture. There is a growing awareness amongst younger generations that ownership and the hoarding of clothes and cars is no longer even attractive.

But somehow the human psyche is resistant and wants to test if things will just dissipate by themselves, waiting and biding our time while we are doing business as usual. Therefore the sudden stop on all of this by the virus takes decisionmaking out of our hands and will just slow things down to another, frightful pace in the beginning. We are no longer used to doing things without rushing, waiting for answers, searching for solutions nor producing in our backyards. Improvisation skills and creativity will become the highest assets.

Not many people understand what is happening to our world and economy right now. Often in companies, up to 90 per cent of all goods are made in China from oil-derived substances such as plastic and polyester. We will soon see shelves empty of shoes, phones, clothes and even toothpaste. We will have a shortage of medical supplies and will see a stop in the endless production of ugly souvenirs and useless goody bags.

We already know that the design processes for fall/winter products are not happening as they should be. Skype and DHL help but we will have a lot of mediocre goods coming our way, just relying on former success formulas. That is if people actually will still have the desire to buy something like a cashmere scarf or an object for the home.

The endless Chinese exports of synthetic saris to India and plastic household objects to Africa, which have severely disrupted local economies there and created a lot of joblessness (and pollution) over the years might also come to a halt, possibly bringing new opportunities for making locally.

We will be in a position of having a blank page for a new beginning because lots of companies and money will be wiped out in the process of slowing down. Redirecting and restarting will require a lot of insight and audacity to build a new economy with other values and ways of handling production, transport, distribution and retail.

Marcus Fairs: What impact is the virus having already on the design and fashion sectors?

Li Edelkoort: The true cost of the shut down in Italy and Japan, as well as Korea and China, will lead to a global recession of a magnitude that has not been experienced before. This is not a financial crisis but a disruption crisis. People stop moving around, stop going out, stop spending, stop going on holiday, stop going to cultural events, even to church!

The postponement of the Salone del Mobile, the Venice Architecture Biennale, of the Hadj, of Papal prayers, possibly of the Olympic Games and more to come, are all economic disasters in their own right; their accumulation will stop money circulating. All sectors will be shaken, especially luxury brands, airlines, hospitality, electronics and imported foods.

Unfortunately in this disaster, there is no immediate cure. We will have to pick up the residue and reinvent everything from scratch once the virus is under control. And this is where I am hopeful for: another and better system, to be put in place with more respect for human labour and conditions. In the end, we will be forced to do what we should have done already in the first place.

Marcus Fairs: What do you think will happen over the next few months?

Li Edelkoort: For now we see the further shutdown of society, country by country. The warmer southern hemisphere seems to be better conditioned but we don’t know that for sure yet. We will have to come to terms with living with fewer news feeds, less new merchandise, fewer newsletters and pop-ups. We will have to kick all our habits off as if we are going off drugs. Going cold turkey over shopping.

It seems we are massively entering a quarantine of consumption where we will learn how to be happy just with a simple dress, rediscovering old favourites we own, reading a forgotten book and cooking up a storm to make life beautiful. The impact of the virus will be cultural and crucial to building an alternative and profoundly different world.

Marcus Fairs: What do you think will be the longer-term impacts on society and the environment?

Li Edelkoort: The recent pictures of the air above China showed how two months without production cleared the skies and allowed people to breathe again. This means that the virus will show how slowing and shutting down can produce a better environment which will surely be visible on a large scale. If we include air and boat travel, holiday travel, business travel and transport, the clean up should be considerable.

Therefore, if we are wise – which sadly we now know we aren’t – we will start up again with new rules and regulations, allowing countries to get back to their knowhow and specific qualities, introducing cottage industries that would flourish and grow into an arts-and-crafts century, where manual labour is cherished above everything else.

A regulated shut down of production plants for two months a year could be part of this concept, as are collective creative studios that would produce ideas for several brands at a time, bringing about an economy of scale with a much lighter environmental footprint.

Local industries and activities would gain momentum and people-based initiatives will take over with bartering systems and open tables, farmers markets and street events, dance and singing contests and a very dominant DIY aesthetic. My future forecast for the Age of the Amateur seems to come much faster then I anticipated.

Photo van Koen Hauser.