Korte keten Begijnendijk

Velen van ons weten het niet – maar het aanbod aan korte keten voeding in Begijnendijk en in de directe omgeving is groot.

Korte keten? Dat wil eenvoudig zeggen dat je rechtstreeks, of bijna rechtstreeks van de producent of boer koopt. Zodat die daarvoor een eerlijke prijs krijgt. Zodat jij weet waar iets gemaakt is, waar het voedsel vandaan komt. En dan liefst zo dicht mogelijk. Geen lange transporten over onze wegen. Geen tussenhandelaars die met het grootste deel van de winst van de boer gaan lopen of de prijs erg onder druk zetten.

Wat kan je bij ons vinden?

Oogsttuin Eoster

Oogsttuin Eoster

Oogsttuin Eoster levert elke dinsdagavond in onze buurt. Met een vlinderabonnement kies je elke week precies wat je wil. Alles is onverpakt in bakken verpakt. De bakken moet je de week nadien natuurlijk terugbrengen. Het komt alsof het uit jouw eigen tuin zou komen. Verwacht dus geen gewassen wortels met exacte maten. Wel erg lekkere groenten van biologische oorsprong.

Met het Vlinderabonnement betaal je op voorraad een instapbedrag. Bij elke levering gaat dat bedrag naar beneden tot je terug moet bijleggen.

Voedselteams

Een voedselteam is een groep mensen die samen basisvoedsel aankopen bij lokale of regionale producenten en dat wekelijks afhalen in een gemeenschappelijk depot. Bestellingen en betalingen van de producten gebeuren praktisch via een webwinkel.

Een voedselteam is een groepje vrijwilligers die zich autonoom organiseren en op die manier baas zijn over het eigen voedsel. Het is een eerlijke en gemakkelijke manier om je eten lokaal aan te kopen en zeker te zijn van de kwaliteit ervan.

In Aarschot – vlak bij Betekom aan de Bloemse hoeve – is zo een Voedsel Team. Het vraagt wat engagement, maar het is een zeer puur systeem waarbij de boer of producent zeer eerlijk betaald wordt (er is amper 6% commissie voor de organsitatie van Voedselteams). Als we in Begijnendijk met zo’n 20 gezinnen zijn die interesse hebben, dan kunnen we ook ons eigen voedselteam opstarten.

Boeren en Buren

boeren logoen buren

Bij Boeren en Buren kan je voeding, soms ook spullen, bestellen van leveranciers uit de buurt. Veel meer dan alleen groenten en fruit. Ook vlees, vis, koffie, brood en andere zaken. Je bestelt ze enkele dagen op voorhand. Een keer per week – op woensdagavond – kan je jouw bestelling ophalen in Aarschot aan de achterkant van de bibliotheek. Je krijgt jouw bestelling recht uit de hand van de boer, bakker, slager, …. De boer bepaalt zijn eerlijke prijs en staat daarbij 20% af aan de organisatie van Boeren en Buren.

De Fermerie

De Fermerie is dé Aarschotse boerenmarkt die vanaf mei elke 2de vrijdag van de maand mei aanmeert in De Haven naast Aarschot Station. In de kortste keten rechtstreeks van boer/producent tot consument aan een eerlijke prijs.

De streekwinkel

De streekwinkel - de vliertuin - Aarschot

De streekwinkel in Aarschot hoort eigenlijk bij de Beleefboerderij De Vliertuin in Ramsel. Je vindt hier een ruim aanbod aan streekproducten uit de Vlaams-Brabantse Straffe Streek en uit het Merodegebied. Shoppen kan in de winkel in de Martelarenstraat 39, 3200 Aarschot.

Veldwinkel Rotselaar

Een jong kleinschalig en dynamisch landbouwbedrijf op het knooppunt van Baal, Werchter en Betekom, gespecialiseerd in het telen van seizoensgebonden groenten en fruit. Bij de veldwinkel kan je terecht voor wekelijkse groentenbakken – eventueel aangepast aan jouw wensen. Via de webshop kan je ook verschillende andere producten bestellen.

Een zoekmachine voor de korte keten

Waar je ook bent in Vlaanderen – je kan altijd gebruik maken van de website Recht-van-bij-de-boer. De website is niet 100% up-to-date, maar geeft je wel snel een overzicht van de verschillende plaatsen in de buurt waar je recht van bij de boer voeding kan kopen. Het is natuurlijk nooit 100% volledig. We hebben immers ook imkers, bierbrouwers, confituurmakers en veel meer in ons dorp.

Korte keten maaltijden bij Potverglorie

Nog even reclame maken voor Potverglorie. Wil je graag jouw klaargemaakte maaltijd ophalen – of ter plaatse ervan genieten – dan kan dat één keer per week bij Potverglorie. Zoveel mogelijk met voeding uit de korte keten.

Dan hebben we het ook nog niet gehad over tal van andere korte keten opties, zoals onze lokale imkers, het lekkere duurzame Betekomse ijs van Eagle Ice en meer. Dat houden we voor een andere blog.