Duurzame zoekmachine

Als je wat wil zoeken op het internet, waar denk je dan aan? Ja, Google, zowat iedereen gebruikt deze zoekmachine. Er zijn er nog andere. Yahoo, Bing, Ask, …

Ze werken niet allemaal op dezelfde manier – maar in sé doen ze wat jij vraagt. Je tikt een term in en je krijgt suggesties van websites die aan jouw zoekterm voldoen.

Dat werkt min of meer gratis. Nu ja – die zoekmachines is niet gratis. Die verdient zijn geld door jouw zoektermen te verkopen, door allerlei advertenties te plaatsen. Dat zijn we allemaal ondertussen gewoon.

Dikwijls worden er ook “koekjes” op jouw computer gezet. Zo komt het dat wanneer je via Google zoek naar bijvoorbeeld een broodrooster – je later in een totaal andere omgeving op jouw computer advertenties ziet van broodroosters. Daar verdienen ze natuurlijk wat aan bij Google. 

Google leert jou kennen en zal “speciaal voor jou” (eigenlijk voor hen) reclames suggereren. Ze kennen je beter dan wie ook. Maar daar gaat dit artikel niet over.

Ik wou het even hebben over een duurzame zoekmachines. Rond het jaar 2010 waren er tientallen kleine zoekmachines die met hun inkomsten goede doelen sponsorden. Enkele jaren later zijn die allemaal verdwenen. Verdwenen – of opgegaan in één grotere zoekmachine: Ecosia.

Ecosia zoekscherm

Ecosia is een Duitse zoekmachine die in 2009 is opgericht. De oprichter werd tijdens een wereldreis geconfronteerd met grootschalige ontbossing.

Natuurlijk leven zij ook van advertenties. Maar alle inkomsten worden gebruikt voor grootschalige boomplantacties op verschillende plaatsen in de wereld. Die kan je op hun website makkelijk nagaan.

Hoe werkt het? Heel makkelijk. Tik niet meer google.com in om iets te zoeken – maar ga naar ecosia.org. Je kan Ecosia als standaard zoekmachine instellen op de meeste browsers.

Natuurlijk draait de zoekmachine van Ecosia 100% op hernieuwbare energie. Wat Ecosia ook beweert is dat – als zij even groot zouden zijn als Google – ze met hun acties tot 15% van de wereldwijde CO2 uitstoot zouden kunnen opvangen.

En ja, soms komt het me voor dat ik het niet meteen vind met Ecosia. Dan gebruik ik nog wel eens Google of een privacy vriendelijke zoekmachine zoals Qwant (Frans) of Duckduckgo (USA).

Ecowho is ook een zoekmachine – die geeft uitsluitend ecologisch getinte resultaten. In die zin is het nut eerder beperkt.

Moraal van het verhaal… je kan herbebossingsprojecten helpen door gewoon te doen. Alleen zoek je op het internet via Ecosia vanaf nu. Zouden we kunnen uitrekenen hoeveel bomen we zo kunnen planten mochten we in onze gemeente volop voor Ecosia gaan?